Voorlopig geen glasvezel

We hebben slecht nieuws: Reggefiber heeft laten weten geen glasvezel te gaan aanleggen in onze wijk. Dit geldt in ieder geval voor dit jaar, maar de komende jaren lijkt het ook niet heel waarschijnlijk.

Begin dit jaar hebben wij met Reggefiber, een ambtenaar en wethouder Tankir om tafel gezeten. Aanleiding was miscommunicatie tussen de gemeente en Reggefiber over o.a. de kosten van het graafwerk. De uitkomst van dat gesprek was positief. Reggefiber zag daarna voldoende aanleiding om een ‘businesscase’ op te stellen en door te rekenen.
Enige tijd later hebben we van Reggefiber te horen gekregen dat de uitkomst van die businesscase positief was. De baten wegen op tegen de kosten, waarmee aanleg van glasvezel in onze wijk economisch verantwoord zou zijn. Maar omdat we vorig jaar essay helper al uit de planning waren gehaald, moesten we daar weer in ondergebracht worden. Vervolgens bleef het stil.
Een paar weken geleden hebben we van Reggefiber te horen gekregen dat ze toch geen glasvezel gaan aanleggen. Als belangrijkste reden daarvoor wordt aangegeven dat hun grootaandeelhouder, KPN, niet akkoord is.
KPN gaat niet akkoord omdat ze ongeveer een jaar geleden een VSDL-kast (opvolger van ADSL, is wat sneller) in de wijk hebben neergezet. Op die kast kunnen ongeveer honderd huishoudens worden aangesloten. Die kast is neergezet omdat een aantal huishoudens langs de Griftdijk aan het einde van een hele lange telefoonlijn zaten en daardoor een erg slechte ADSL-verbinding hadden. KPN zegt de investering in deze VSDL-centrale eerst terug te willen verdienen voor ze toestemming geven om glasvezel aan te leggen in onze wijk.

Wij hebben de afgelopen weken geprobeerd om in contact te komen met iemand bij KPN die wat te zeggen heeft over glasvezelprojecten. Dat is niet gelukt.

De huidige werkgroep Waalglas stopt niet. We willen nog steeds proberen om met KPN in gesprek te komen. Mocht je dus toevallig een hooggeplaatste KPN-werknemer kennen die ons verder kan helpen in die organisatie dan horen we dat graag.
We willen ook kijken welke alternatieven haalbaar kunnen zijn, variërend van een hele snelle 4G-zendmast tot zelf de glasvezel aanleggen tot…?
Het afgelopen half jaar hebben we ook al gekeken naar wat andere opties. Deze opties zullen niet binnen nu en een jaar of twee leiden tot een alternatief voor UPC. Voor commerciële partijen is onze wijk te klein om echt interessant te zijn.

We houden de website, www.waalglas.nl, in de lucht, zodat we af en toe iets kunnen laten weten. De gegevens van de geïnteresseerden bewaren we ook, zodat we een makkelijke manier hebben om een grote groep wijkbewoners te benaderen als er ontwikkelingen zijn.

We willen je bedanken voor je aanmelding als ambassadeur of voor je aanmelding als geïnteresseerde. Zonder die aanmeldingen had Reggefiber de deur al veel eerder dichtgegooid.

Groeten,
Boudewijn, Martijn, Erwin, Bram