Wat is glasvezel?

Glasvezel is een relatief nieuw soort kabel. De meest bekende kabels zijn de zogenaamde koperen dragers, bijvoorbeeld het lichtnet, de telefoonlijn of de coaxkabel van het televisienet. Over deze koperen dragers worden signalen elektrisch doorgegeven. Glasvezel daarentegen werkt niet met elektrische signalen maar met licht. Via een heel dunne glasvezel worden lichtsignalen verplaatst. In huis worden deze signalen weer omgezet naar elektrische signalen die naar uw pc, tv of telefoon gaan. Het voordeel van deze techniek is dat er hogere snelheden mogelijk zijn dan bij koper en dat er meer capaciteit per aansluiting mogelijk is. Met capaciteit bedoelen we hier onder andere meer zenders en meer aansluitingen.

Naast het verschil in techniek is er nog een belangrijk verschil tussen glasvezel en de “oude” technieken. De koperen kabels zijn vaak ontworpen voor andere doeleinden zoals telefonie of stroomlevering. Deze bekabeling is eigenlijk niet geschikt voor de moderne technieken maar wordt met kunst- en vliegwerk geschikt gemaakt. Deze systemen lopen inmiddels aan tegen wat technisch maximaal haalbaar is. Het glasvezelnet is ontworpen en bedoeld voor digitale technieken en staat aan het begin van zijn ontwikkeling.

Hoe ziet een glasvezelaansluiting er in de praktijk uit?

Er komen twee glaskabeltjes binnen, een voor de tv-signalen en een voor internet. Telefonie gaat via internet. Deze kabeltjes gaan een modem in en aan de andere kant komt er een coax met analoge en digitale signalen uit, een computerkabel voor internet en een kabel voor de telefoon. U kunt gewoon uw bestaande bekabeling in huis blijven gebruiken. Voor het digitale tv-signaal hebt u een decoder nodig.