Glasvezel vs kabel

Technisch gezien zijn de kabel en glasvezel totaal verschillend. In gebruik lijken ze echter veel op elkaar. Beide bieden HD-tv, snel internet, video on demand, en telefonie. Toch zijn er een paar grote verschillen.

Ten eerste wordt de kabel beheerd door de aanbieder van de content. UPC bepaalt wie er op de kabel komt (alleen zijzelf) en wat u aangeboden krijgt. Bij glasvezel komen er meerdere aanbieders op de vezel. U kunt dus kiezen tussen internet van verschillende aanbieders, bijvoorbeeld KPN of XMS. Het kan zijn dat de partijen verschillende tv-kanalen aanbieden. Maar ook zou het mogelijk kunnen zijn dat er lokale initiatieven ondernomen worden, zoals live verslagen van OSC (zomaar een ideetje).

Ten tweede is het netwerk van glasvezel nu al geschikt voor veel hogere snelheden dan de kabel. De kabelmaatschappijen zeggen wel dat zij hun netwerk kunnen “upgraden” maar dat is nog niet aangetoond, laat staan gedaan.

Als derde is er de uploadsnelheid. Dit is de snelheid waarmee u gegevens kunt versturen. Bij de kabel (en bij ADSL) ligt deze een factor 8 lager dan de downloadsnelheid. Dit is ook logisch omdat u veel meer van internet afhaalt dan er opzet. Bij glasvezel is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Dit wordt nog niet door iedereen veel gebruikt maar is van belang als u veel thuis moet werken of om andere redenen op internet bestanden op wil slaan. Steeds vaker worden persoonlijke documenten als foto’s, films en backups op een server op internet bewaard. Het is dan plezierig als alles er ook snel staat.

Als laatste benoemen we nog dat het altijd goed is als er concurrentie is tussen partijen. Alleen al daarom is het goed dat er naast UPC andere aanbieders komen.

 

 

 

N.B. Het is nu nog niet duidelijk welke partijen er op de kabel komen. KPN en XMS zijn dan ook genoemd als voorbeeld.